Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το νέο κόλπο του Steve Jobs: iPad και Μac έσονται εις σάρκαν μίαν...

Φαίνεται τελικά πω τίποτα δεν είναι τυχαίο για τον Steve Jobs. Τώρα δικαιολογείται πλήρως η κυκλοφορία, πριν δύο μήνες, του trackpad για τους Mac. Είναι όλα μέσα στο σχέδιο σύγκλισης των Μac OS και iOS.  Xθες από το Cuppertino παρουσίασε το νέο λειτουργικό Lion που θα είναι διαθέσιμο το ερχόμενο καλοκαίρι και αυτό που συμβαίνει είναι, ότι η Apple, με βάση την εμπερία του multitouch και άλλων ευκολιών του iPad, ξανασχεδιάζει το λειτουργικό των Mac.
H κατεύθυνση είναι τελείως αντίθετη με από την Microsoft. 

Η εταιρεία του Bill Gates, απλώς πρόσθεσε τις δυνατότητες  touch στα Windows 7 χωρίς να αλλάξει καθόλου την λογική του interface. To αποτέλεσμα είναι ότι οι χρήστες αδιαφόρησαν για το extra πλεονέκτημα και τα pc με touch δυνατότητες σκονίζονται στις προθήκες των καταστημάτων μαζί με τα tablets pc. Ολοι βαριούνται να πάρουν τα χέρια τους από το πληκτρολόγιο και το ποντίκι και να τα βάλουν στην οθόνη.

Η Αpple πήγε ανάποδα, πήρε όλη την εμπειρία και το εμπορικό κομμάτι των iPad και iPhone και τα φέρνει στους κομπιούτερ. Δεν πειράζει όμως τις οθόνες, οι ειδικοί στο Cuppertino δεν πιστεύουν στις touch screen οθόνες,

αντίθετα θεωρούν οτι οι διευρυμένες δυνατότητες του touchpad θα είναι αυτές που θα καταργήσουν το ποντίκι. Και ίσως να έχουν δίκηο, είναι πολύ δύσκολο να ξεκολλήσει το χέρι από το πληκτρολόγιο και να πάει στην οθόνη για να δίνει εντολές, απλά δεν είναι βολικό. 

Ετσι έρχεται στους Μac,  η λογική του λειτουργικού iOS: Λιγότερα παράθυρα επιλογών που μπερδεύουν τον χρήστη και λιγότερα βήματα επιλογών με πρόσθετες οθόνες. Τα pop up menus που μάθαμε στα iPad έρχονται και στον Mac. 

Eπίσης έρχεται και το Appstore με εφαρμογές . Τα Macs σύντομα θα έχουν δικό τους app store, παρόμοιο με εκείνο των iPhone και iPad. Το Αpp store σημαίνει ζεστό χρήμα, μεγαλύτερη διείσδυση στους καταναλωτές και περιορισμός της πειρατείας. Γιατί να πουλάει 60 ευρώ παιχνίδια και μίνι εφαρμογές plus packaging ενώ θα μπορεί με 3 εώς 10 ευρώ να τα πουλάει σε πιο light εκδόσεις;

Και όσο πιο πολύ μοιάζουν τα δύο λειτουργικά, iOS4 και Μac OS, τόσο πιο εύκολα σπρώχνεις πελάτες και χρήστες από το ένα στο άλλο. Ετσι λοιπόν υπάρχουν τα launchpad και το mission control δύο εφαρμογές που κάνουν το mac  να φαίνεται και να λειτουργεί ως iPad. 
Oσοι χρήστες ξέρουν να χειρίζονται iPad, με το launchpad και το mission control, δεν χρειάζεται να ξέρουν σε ποιά files βρίσκονται οι εφαρμογές για να τις ανοίξουν ή να πρέπει να ψάξουν να βρούν ένα έγγραφο στους folders. Με ένα κουμπί μπαίνουν στην λογική του iPad και χειρίζονται τον Mac σαν ένα μεγάλο  iPad. Οποιος μπορεί να χειριστεί ένα iPhone, μπορεί πια να χειριστεί άνετα και ένα κομπιούτερ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails