Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Kαταιγισμός κινητών τηλεφώνων Windows Phone 7 από την Microsoft που (επιτέλους) ξύπνησε

Με «όπλο» τα Windows Phone 7, η Microsoft εισέρχεται εκ νέου στην «αρένα» των κινητών τηλεφώνων.
Η Microsoft γνωρίζει πολύ καλά ότι ο χώρος της κινητής τηλεφωνίας αποτελεί μία από πιο κερδοφόρες αγορές που υπάρχουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή- και είναι αποφασισμένη να κυριαρχήσει σε αυτόν.


Μετά από χρόνια συνεχόμενης πτώσης των πωλήσεων στα μοντέλα που βασίζονται στο Windows Mobile, η εταιρεία ξεκινά ξανά από την αρχή, με ένα ολοκαίνουριο λειτουργικό για κινητά, τα Windows Phone 7.


Τα νέα handsets θα έχουν σκληρό ανταγωνισμό απέναντί τους, με τη μορφή του iPhone (ως σκληρότερου αντιπάλου), καθώς και όλων των κινητών που χρησιμοποιούν το Android της Google.


Το πρώτο κινητό τηλέφωνο με Windows Phone 7 θα είναι το Samsung Focus, που θα εμφανιστεί στα καταστήματα της AT&T Inc στις 8 Νοεμβρίου για 200 δολάρια, με την προϋπόθεση συμβολαίου δύο ετών. Θα
ακολουθήσουν δύο ακόμα τηλέφωνα για την ΑΤ&Τ, από την LG Electronics Inc και την HTC Corp. και ένα για την T-Mobile USA, πάλι από την HTC.


To Μάιο η Microsoft επιχείρησε να λανσάρει άλλο ένα πακέτο λογισμικού για κινητά τηλέφωνα, το Kin, το οποίο όμως απέσυρε μετά από δύο μήνες, καθώς οι πωλήσεις ήταν εξαιρετικά χαμηλές. Τα Windows Phone 7 είναι κάτι τελείως διαφορετικό, το οποίο χαίρει της πλήρους υποστήριξης της εταιρείας.


Συνολικά, η Microsoft έχει ανακοινώσει εννέα τηλέφωνα για την αμερικανική αγορά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ένα από την Dell Inc. και συζητά με 60 παρόχους σε 30 χώρες για την εισαγωγή του λειτουργικού της συστήματος στα κινητά που υποστηρίζουν.


Από πλευράς hardware, τα κινητά με Windows Phone 7 δεν διαφέρουν από τους ανταγωνιστές που φέρουν το Android: διαθέτουν μεγάλες οθόνες αφής, και κάποια μοντέλα είναι εφοδιασμένα με slide out πληκτρολόγια. Η διαφορά έγκειται στο λογισμικό, το οποίο έχει διαφορετική όψη: είναι επικεντρωμένο σε «πλάκες» στην πρώτη οθόνη, οι οποίες έχουν σκοπό την ενημέρωση του χρήστη με μία ματιά σχετικά με οτιδήποτε αξιομνημόνευτο, όπως νέα email ή αλλαγές σε status στο Facebook.


«Θέλουμε να μπορεί κάποιος να μπαίνει, να βγαίνει και να συνεχίζει κανονικά τη ζωή του» είπε ο CEO της Microsoft, Στίβεν Μπάλμερ, σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, λέγοντας πως πρόκειται για «ένα πολύ διαφορετικό είδος τηλεφώνου».


Για να γνωρίσουν την επιτυχία τα Windows Phone 7, η Microsoft δεν πρέπει απλά να κερδίσει τους κατασκευαστές και τους παρόχους, αλλά και τους developers λογισμικού. Το iPhone και το Android είναι δημοφιλή εν μέρει λόγω των δεκάδων χιλιάδων μικροεφαρμογών από ανεξάρτητους developers, και η αλήθεια είναι ότι αν και υπάρχουν πολλές εφαρμογές για τα Windows Mobile, δεν λειτουργούν στα Windows Phone 7, οπότε η Microsoft πρέπει να «στρατολογήσει» μία ολόκληρη νέα «βάση». Και εδώ έγκειται ένα σημαντικό πρόβλημα: πολλοί developers δεν θα θέλουν να μπουν στη διαδικασία να δημιουργήσουν εφαρμογές μέχρι να αρχίσουν να γίνονται δημοφιλή τα Windows Phone 7, ενώ το κοινό ενδεχομένως να κρατήσει την απόστασή του μέχρι να εμφανιστεί μία ποικιλία εφαρμογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails