Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Λιγότεροι ιοί στα emails, περισσότεροι στο Facebook

Μειώνονται τα κρούσματα μετάδοσης ιών μέσω email, αλλά την ίδια στιγμή αυξάνονται τα χτυπήματα μέσω των εξαιρετικά δημοφιλών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Κακόβουλα προγράμματα τύπου Trojan, πάντως, εξακολουθούν να αποτελούν το 55% των απειλών που συναντά ο μέσος χρήστης στο διαδίκτυο.


Η μείωση των κρουσμάτων στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετίζεται άμεσα με τη μείωση της χρήσης τους για καθημερινή φιλική επικοινωνία, καθώς πλέον –τουλάχιστον- οι νέοι προτιμούν να μοιράζονται τα νέα και τις φωτογραφίες τους μέσω εφαρμογών όπως το Facebook και το MySpace.


Στις εφαρμογές αυτές, λοιπόν, ο χρήστης κινδυνεύει να προσβληθεί με κάποιο ιό ο υπολογιστής του είτε μέσω της εφαρμογής «Like» του Facebook, είτε μέσω ψεύτικων εφαρμογών και σελίδων.


Παράλληλα, καθώς η χρήση κινητών τηλεφώνων όπως το Android της Google αυξάνεται, δεν λείπουν οι κυβερνοεπιθέσεις σε αυτά. Οι επιθέσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο «φούσκωμα» των λογαριασμών του κινητού τηλεφώνου, καθώς και το βομβαρδισμό του χρήστη με διαφημίσεις.


Κακόβουλα προγράμματα τύπου Trojan παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή, ενώ οι χώρες με τις περισσότερες επιθέσεις και κρούσματα είναι οι Ταϊβάν, Ρωσία, Βραζιλία, Αργεντινή, Πολωνία και Ισπανία.


Τέλος, τουλάχιστον το 50% των e-mails που διακινούνται είναι spam, τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από χώρες όπως οι Ινδία, Βραζιλία και Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails