Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

O καημός του Steve Jobs για να αποκτήσει την Palm

Η κούρσα για την εξαγορά της Palm που ολοκληρώθηκε στην αρχή της χρονιάς ήταν γρήγορη και καυτή, καθώς πήραν μέρος 16 εταιριές, πέντε εκ των οποίων είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της πληροφορικής παγκοσμίως. Οπως είναι γνωστό νικητής βγήκε η HP που πρόσφερε 1,2 δισ. δολάρια για να αγοράσει την Palm.
Στην κούρσα όμως, πήραν μέρος αθόρυβα, τόσο η Apple, όσο και η Google, αλλά και η RIM (Research In Motion) που κατασκευάζει τα Blackeberry.
Μήνες μετά, διέρρευσαν γιατί αυτοί οι γίγαντες φλέρταραν τόσο στενά την Palm. Aς τους δούμε έναν έναν:
• Η Apple ενδιαφερόταν για την τεράστια βιβλιοθήκη από πατέντες της Palm (450 ευρεσιτεχνίες και άλλες 400 εφαρμογές). Και αντίθετα με όλους τους υπόλοιπους, η Apple ήθελε να κρατήσει ζωντανή την Palm με smartphones με πραγματικά πληκτρολόγια ως αντίπαλο δέος στην κυριαρχία των Blackberrry. To πρόβλημα θα ήταν ότι η Apple θα έπρεπε να υποστηρίζει δύο πλατφόρμες ταυτόχρονα. Να



υπενθυμίσουμε πως ο Jobs είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει την Palm, χρόνια πριν όταν άνηκε ακόμα στην 3com.
• H RIM (Blackberry) μέχρι τελευαταία στιγμή ήταν μπροστά από όλους, είχε την μεγαλύτερη προσφορά, στόχος ήταν να μονοπωλήσει την αγορά, αλλά έχασε από την ρελάνς της HP.
• H Google ήθελε και αυτή την λίστα με τις πατέντες, μόνον και μόνον, για να μην πέσουν στα χέρια της Apple. Δεν γνώριζε όμως για την συμμετοχή της Apple στις συζητήσεις, για αυτό και τελικά αποχώρησε από τις επαφές χωρίς να χτυπήσει δυνατά.
• Η Nokia δεν συμμετείχε καθόλου, γιατί πίστευε αι πιστεύει απόλυτα στο δικό της Symbian. Τραγικό το λάθος της. Μόνον η εξαγορά της Palm θα μπορούσε να την βοηθήσει να επιστρέψει ξανά στην κορυφή.
Τον Μάιο, η Palm έδωσε στη δημοσιότητα ένα brief με ανώνυμες, όμως προσφορές. Ας δούμε, κατόπιν εορτής, τι έλεγε το brief:
• H «εταιρία Α» προσφέρει 600 εκατ. δολάρια και δεν ανεβάζει την προσφορά της. (Πρέπει να είναι η Apple και ο τσιγγούνης Steve Jobs)
• Η «εταιρία Β» προσφέρει ανταλλαγή μετοχών και πολύμηνη διάρκεια συγχώνευσης (Πρέπει να είναι η κινεζική Lenovo που για κάποιες στιγμές τον Απρίλιο προηγήθηκε στις διαπραγματεύσεις).
• Η «εταιρία Γ πρώτα ήθελα να αγοράσει τις πατέντες και μετά έκανε πρόταση για όλη την εταιρία. Πρόσφερε 6-7 δολάρια ανά μετοχή, μετά το due dilligence (αποτίμηση από εταιρίων ορκωτών λογιστών), έπεσε στα 5,5 δολάρια ανά μετοχή. (Πρέπει να ήταν η RIM)
• H «εταιρία Δ» ήρθε σε επαφές για την εξαγορά των πατεντών μέσω ανταλλαγής μετοχών, αλλά αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις. (Πρέπει να ήταν η Google)
Τελικός νικητής ήταν η HP με 5,70 δολάρια ανά μετοχή και τώρα χρησιμοποιεί τις πατέντες και την πλατφόρμα Palm WebOS μέσα στο δικό της λειτουργικό σύστημα για tablets, κινητά και εκτυπωτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails