Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

H Μόνα Λίζα αποκαλύπτει τα μυστικά του χαμόγελου της

Ενα, ένα τα μυστήρια αποκαλύπτονται. Τώρα είναι η σειρά της Μόνα Λίζα. Μετά από χρόνια ερευνών και προσπαθειών, επιστήμονες και άνθρωποι της τέχνης φαίνεται πως βρήκαν το μυστικό στο διφορούμενο χαμόγελο της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντι. Ο Ντα Βίντσι χρησιμοποιούσε μια πολύ γνωστή τεχνική -την εποχή της Αναγέννησης- για να ζωγραφίζει, τo sfumato. Για όλους εμάς που δεν είμαστε γνώστες, το sfumato είναι μια τεχνική μίξης από λεπτά στρώματα χρωστικών, λούστρου και λάδι που δημιουργούν ζωντανές σκιές σε ένα έργο τέχνης. Ο Ντα Βίντσι είχε εξελίξει την δική του τεχνική. Χρησιμοποιούσε 30 στρώματα χρώματος, που πρόσθεταν, κάθε φορά, μόλις 40 μικροσαντιμέτρ μπογιάς, που είναι λεπτότερα από το μισό πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. 
Η ανάλυση έγινε από ηλεκτρονική φασματογράφο ακτίνων Χ, που επέτρεψε στους επιστήμονες να μετρήσουν και να δουν ένα-ένα τα στρώματα. 
Σύμφωνα με τον Philippe Walter, τον άνθρωπο που εξέτασε το έργο, «Ο Ντα Βίντσι στη Μόνα Λίζα χρησιμοποίησε ένα μείγμα από λάδι και ρητίνες με πολύ χαμηλό ποσοστό χρωστικών ουσιών, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα φωτορεαλιστικό εφέ, σχεδόν τρισδιάστατης ζωγραφικής.
Αλλά ακόμα και με τις ακτίνες Χ, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διακρίνουν πινελιές στη Μόνα Λίζα, τόσο λεπτά και φίνα είναι τα στρώματα χρώματος.
[CNN]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails