Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Πώς επηρεάζει το ίντερνετ την παραδοσιακή δημοσιογραφία

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν στην έρευνα που διενεργήθηκε, τον Μαϊο και τον Ιούνιο, από την αμερικανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων Oriella ανάμεσα σε 770 δημοσιογράφους από 15 χώρες, για το πως το ίντερνετ αλλάζει την δουλειά τους, από το το φορμά της πληροφόρησης μέχρι και το περιεχόμενο της είδησης.
Αυτή τη φορά, οι δημοσιογράφοι των παραδοσιακών media ήταν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον των μέσων τους, τη διαφημιστική πίτα, σε σχέση με πέρυσι, αλλά πολλοί εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για το μακροχρόνιο μέλλον των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.
Η ανησυχίες για την βιωσιμότητα των παραδοσιακών μέσων (εφημερίδες, ράδιο, τηλεόραση) έχουν ενταθεί. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν πως φοβούνται ότι το μέσον στο οποίο εργάζονται μπορεί να κλείσει. Πέρυσι στην ίδια ερώτηση, οι δύο στους τρεις πίστευαν πως κινδυνέουν. Ο ένας στους έξι δήλωσε πως εργαζόταν σε μέσο που έκλεισε.
Πολλοί δήλωσαν, πως οι εκδότες τους σκέφτονται νέους τρόπους επιστροφής χρημάτων από το διαδίκτυο στις εφημερίδες, μέσω online συνδρομών, paywalls, και apps για κινητά τηλέφωνα. Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των αναγνωστών εφημερίδων αλλά και της διαφήμισης, προς όφελος του internet.
Πολύ πιό αισιόδοξες είναι οι απόψεις για την μετεξέλιξη της ποιότητας της δημοσιόγραφίας. Στην ερώτηση "Ποιά ήταν η επιρροή του διαδικτύου στην ποιότητα πληροφόρησης την τελευταία διετία;» το 21,5% απάντησε πως έπεσε η ποιότητα πληροφόρησης των παραδοσιακών μέσων, το 32% παρέμεινε η ίδια, ενώ το 35% δήλωσε πως έγινε καλύτερο και το υπόλοιπο 11% πολύ καλύτερο.
Ενα ποσοστό 16,5% των δημοσιογράφων δήλωσε πως έπαψε πλέον να διασκεδάζει την δουλειά του, λόγω του ανταγωνισμού του ίντερνετ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails