Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Amazon: Τα βιβλία από χαρτί έφθασαν στο τέλος τους!

Τους τελευταίους τρεις μήνες, η Αmazon ανακοίνωσε πως για κάθε 100 βιβλία από χαρτί που πουλάει, πουλάει 140 σε ηλεκτρονική μορφή. Ιδίως, τον τελευταίο μήνα – Ιούνιο – η σχέση έφθασε στα 100 χάρτινα με 180 ηλεκτρονικής μορφής. Και έτσι ανακοινώνει μετα Βαϊων και κλάδων το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Λέτε μετά τους LP δίσκους, τις κασέτες, τις βιντεοκασέτες και τα CD, να δούμε και τον “θάνατο” των βιβλίων σε φυσική μορφή; Πέρα από το συνασθηματικό, αυτό σημαίνει και εκατομμύρια δεντράκια στην θέση τους...
Σύμφωνα, λοιπόν με την Αmazon, το αμερικανικό κατάστημα Κindle διαθέτει περισσότερους από 630.000 ητίτλους σε ηλεκτρονική μορφή για αγορά. Πουλάει επίσης 106 από τα 110 best sellers των New York Times και τα 560.000 ηλεκτρονικά βιβλία κοστίζουν λιγότερο από 9,9 δολάρια.
Επίσης, στο ηλεκτρονικό κατάστημα υπάρχουν περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια τίτλοι δωρεάν, καθώς τα δικαιώματα πριν του 1923 δεν υφίστανται πλέον. Το κακό με τα ηλεκτρονικά βιβλία, είναι ότι δεν δανείζονται όπως τα χάρτινα, αλλά από την άλλη 1,8 εκατομμύρια τίτλοι δωρεάν σημαίνει και μια ολόκληρη βιβλιοθήκη σε κάθε iPad, Kindle, Sony e-reader. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η γνώση στο μέλλον είναι δωρεάν και άμεσα προσβάσιμη, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να τρέχει σε δανειστικές βιβλιοθήκες και να περιμένει σε λίστες αναμονής για τα best sellers. Σε άλλο post θα δούμε πως αναμένεται να αλλάξει τα βιβλία η καινοτομία των e-readers. Οι ειδικοί περιμένουν την στροφή από τα μεγάλα μυθιστορήματα στις νουβέλες και τα πολυδιασμπασμένα έργα, όπως οδηγηθήκαμε με τα mp3 players στην κατάργηση των δίσκων και περάσαμε στις playlists και τα μεμονωμένα hits.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails