Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

AMD: Η νέα εποχή ξεκινά το 2011

Οι άνθρωποι της AMD είναι πεπεισμένοι ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μια από τις πλέον σημαντικές στην ιστορία της εταιρείας, όπως φαίνεται και από τις κατά καιρούς ανακοινώσεις. Το 2011 είναι η χρονιά που θα κάνουν ντεμπούτο δύο νέες αρχιτεκτονικές, με τις κωδικές ονομασίες Bobcat (αγριόγατα) και Bulldozer. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τα chips που θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική Bobcat.
 Η πρώτη οικογένεια επεξεργαστών Bobcat θα έχει την κωδική ονομασία Ontario και θα απασχολήσει την αγορά των φορητών συσκευών. Η μέθοδος ολοκλήρωσης που έχει επιλεγεί είναι αυτή των 32 νανομέτρων. Οι πρώτες APU (accelerated processing units) της AMD θα έχουν σε ένα chip τον επεξεργαστή, τον memory controller και τη GPU. Η κατανάλωση θα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα -κάτω από ένα watt- ενώ οι επιδόσεις δεν πρόκειται να προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για φορητές συσκευές.
 Τη σκυτάλη παίρνει στη συνέχεια η αρχιτεκτονική Bulldozer, η οποία προορίζεται για τους τομείς των servers/workstations και υπολογιστών υψηλών επιδόσεων. Έχει επιλεγεί και εδώ η τεχνολογία των 32 νανομέτρων και οι πρώτες πλατφόρμες θα έχουν τις κωδικές ονομασίες Interlagos και Valencia.
 Οπωσδήποτε, η προσπάθεια της AMD να κοιτάξει στα μάτια την Intel δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ως γνωστόν, η εταιρεία υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα από το διαβόητο TLB bug που ταλαιπώρησε τους πρώτους Phenom, χάνοντας έτσι αρκετό έδαφος στη μάχη με την αιώνια αντίπαλο. Αυτή τη φορά, η AMD δε θέλει να επαναλάβει τα ίδια λάθη κι εργάζεται πυρετωδώς για να τελειοποιήσει τα επόμενα προϊόντα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails