Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Τα βιντεοπαιχνίδια ωφελούν τα άτομα με αναπηρία

Μέχρι τώρα ακούγαμε ή διαβάζαμε άρθρα για τον εθισμό των νέων στα video games. Η πλειοψηφία των ερευνών κατέληγε στο συμπέρασμα ότι πάνω από το 50% των videogames της αγοράς είναι ακατάλληλα για τα παιδιά, είτε επειδή περιέχoυν σκηνές βίας και σεξ, είτε «dealing» ναρκωτικών, είτε επειδή το περιεχόμενο τους προκαλεί φόβο. Η έρευνα όμως που έπεσε στην αντίληψη μας σερφάροντας στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, βλέπει τις θετικές επιδράσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα άτομα με αναπηρία. Τα Video Games, μπορούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να βοηθήσουν τους ασθενείς με καρκίνο ή να ξυπνήσουν γονίδια επιβίωσης. Τώρα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι άνθρωποι με οξεία κατάθλιψη και Σύνδρομο Διάσπασης της Προσοχής (ADD) ευεργετούνται από τα παιχνίδια. 
Η έρευνα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο δημιουργός του παιγνιδιού PopCap, διαπίστωσε ότι οι παίκτες με προβλήματα αναπηρίας αποτελούν το 20% του κοινού των casual-game και παίζουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, αναφέροντας ως λόγο ότι βοηθούν στην υγεία τους.
Το PopCap, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιουργεί τα causal games, και έχει έτσι ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τα
αποτελέσματα της ψηφοφορίας. 
Η έρευνα είχε ως δείγμα 13.000 χρήστες των Video Games. Από αυτούς, περίπου 2.800 ταξινομήθηκαν ως «παίκτες με προβλήματα αναπηρίας» με διανοητικές, φυσικές, ή αναπτυξιακές ανικανότητες. Οι πιo κοινές ανικανότητες που σημειώθηκαν από τους ερευνητές ήταν αρθρίτιδα, οξεία κατάθλιψη, και ADD. Η έρευνα έδειξε ότι το 94% των παικτών με αναπηρία πιστεύει ότι παίζοντας casual- games απολαμβάνουν φυσικά ή διανοητικά οφέλη συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του stress, της ανεβασμένης διάθεσης, της εξάλειψης ασθενειών και της βελτίωσης της συγκέντρωσης. (Τα casual- games είναι μια κατηγορία παιγνιδιών βασισμένη στο λογισμικό ψυχαγωγίας που περιλαμβάνει τα παιχνίδια λέξεων και γρίφων, τα επιτραπέζια παιχνίδια, ακόμη και μερικούς κλασικούς τίτλους arcade).
Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν ότι πολλοί παίκτες με αναπηρία αφιερώνουν μεγαλύτερο ποσοστό χρόνου στα Video Games από άλλους παίκτες. Κατά μέσο όρο ξόδευαν περισσότερες ώρες της κάθε μέρας τους παίζοντας Video Games και έπαιζαν και περισσότερες μέρες της εβδομάδας! Το 10% των παικτών με αναπηρία λέει ότι οι γιατροί τους συνέστησαν τα casual- games ως μέρος τη θεραπείας τους.
Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν τα puzzles, trivia και arcade video games ως τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Τα παιχνίδια καρτών και τα παιχνίδια κρυμμένων αντικειμένων αποτέλεσαν το 50% των κορυφαίων πέντε κατηγοριών παιχνιδιών που αναφέρθηκαν από τους παίκτες.
Η σύνδεση μεταξύ των παιχνιδιών και της υγείας δεν είναι νέο φαινόμενο. Παιχνίδια όπως το Brain Age του Nintendo, παραδείγματος χάριν, συγκεκριμένα βοηθούν στη ανάπτυξη της διανοητικής ικανότητας. Τώρα οι ερευνητές μελετούν πώς τα παιχνίδια όπως το Nintendo Wii μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να ξεπεράσουν τις φοβίες που τους έχουν δημιουργηθεί μετά από τραυματισμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails