O Mark Deamon είναι 32 χρονών και βρίσκεται τρεις μέρες μέσα σε ένα Chevolet στέισον βάγκον, φορτωμένο με την οικογένεια του και όλα του τα υπάρχοντα, στον αυτοκινητόδρομο για την Καλιφόρνια. Ακολουθεί τον δρόμο για την Δύση, τον ίδιο δρόμο που έπαιρναν, 200 χρόνια πριν, καραβάνια με χρυσοθήρες. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, εργαζόταν σε μια εταιρεία πληροφορικής με έδρα τη Βοστώνη. Ολόκληρη η εταιρεία του εξαγοράστηκε από την Apple και όλοι οι υπάλληλοι της ταξιδεύουν πλέον για το Cuppertino.
Εκατοντάδες τεχνικοί, ΙΤ managers, προγραμματιστές συγκεντρώνονται από τις ανατολικές πολιτείες στην Δυτική Ακτή, στο μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης ανθρώπων της πληροφορικής που έγινε ποτέ. Εδώ και οκτώ μήνες δεκάδες μικρές, αλλά και μεγάλες, εξειδικευμένες εταιρίες πληροφορικής έχουν γίνει το μήλον της έριδος, ανάμεσα στους γίγαντες της Silicon Valley.
Εξαγοράζονται αύτανδρες, εν μία νυκτί και μετακομίζουν σύσσωμες στην Μέκκα της πληροφορικής. Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει.
Το Sequoia Capital είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύει σε εταιρείες πληροφορικής. Μόλις πριν από δύο χρόνια, είχε κάνει την γνωστή, στον χώρο, Doomsday Presentation (Παρουσίαση της Καταστροφής) που περιέγραφε με τα μελανότερα χρώματα το
μέλλον της πληροφορικής. Σήμερα έχει ήδη τοποθετηθεί σε 33 εταιρείες πληροφορικής. Το Κleiner Perkins Caufield & Byers σε 54 και το First Round Capital σε 32! Το νέο επενδυτικό Ελντοράντο είναι η Silicon Valley.Είτε είναι οι geo - local τεχνολογίες, είτε η έκρηξη των smartphones, είτε η αλλαγή του web, οσμίζεσαι την μυρωδιά του ζεστού χρήματος όπου και αν βρεθείς. Στο cafe Calafia, στο Palo Alto, που ανήκει στον Charlie Mayers, (πρώην στέλεχος της Google που προσπάθησε να ξεφύγει από αυτήν την τρέλα), μπορείς να δεις στα τραπέζια νεαρούς ΙΤ managers (wannabe Zuckenberg) να σχεδιάζουν σε χαρτοπετσέτες ολόκληρα projects και τα λεφτά να αλλάζουν χέρια ανάμεσα σε δύο φρεντουτσίνο.
Είναι η εποχή των παχιών αγελάδων στη Καλιφόρνια και αυτό φαίνεται σε κάθε γωνιά του Σαν Φραντσίσκο. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι, δεν βρίσκεις θέση στις καφετέριες της Λεωφόρου University και η SOMA (South Of MArket), το Soho της Ανατολικής Ακτής ζει μέρες δόξας, όπου στελέχη πληροφορικής συνωστίζονται μαζί με ανθρώπους της αγοράς στο Crossroads Cafe.
Οι μαγικές λέξεις είναι tablet, Android, Apps, iPhone/iPad Killer. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΝVCA) στο πρώτο μισό του 2010 οι επενδύσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων άγγιξαν τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια σπασμένα σε 1.649 συμφωνίες, σημειώνοντας αύξηση 49% στα κεφάλαια και 23% στις νέες συμφωνίες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο πέρυσι, όταν 7,7 δισ. δολάρια είχαν τοποθετηθεί σε 1.340 συμφωνίες.
Ακόμα πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι το χρήμα πάει σε νέες εταιρίες. 2,3 δισ. δολάρια επενδύθηκαν το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου σε 429 φρέσκα projects, σημειώνοντας άνοδο 32% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
Oι επενδυτές κεφαλαίων Κeith Rabois και Chris Dixon, κυκλοφορούν πια με το παρατσούκλι Angels, αφού μπορούν με το μαγικό τους ραβδί-καρνέ επιταγών να μετατρέψουν ένα project, από απλό χαρτί σε μηχανή που κόβει χρήμα. Στο Crossroads Cafe, οι app developers σπρώχνονται για να βρεθούν δίπλα στους άγγελους - χρηματοδότες τους. Μοναδική παραφωνία, ο Paul Kedrosky, γνωστός και ως «μαύρη γάτα», που όπου σταθεί και όπου βρεθεί, προειδοποιεί για την νέα μεγάλη φούσκα της πληροφορικής που τώρα διογκώνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν τον πλησιάζει ψυχή στο Crossroads Cafe...
Στελέχη της Silicon Valley πιστεύουν πως, στο άμεσο μέλλον, ο ρυθμός νέων επενδύσεων θα αυξηθεί. Γιατί; Η απάντηση βρίσκεται στην λέξη εξαγορά.
Από την αρχή του χρόνου εταιρίες πληροφορικής - μπουτίκ, αλλάζουν συνεχώς χέρια.
Ολοι οι μεγάλοι παίρνουν θέση στον πόλεμο Apple - Google, που έχει ξεσπάσει σε όλα τα μέτωπα: Navigation εφαρμογές, Αndroid versus iOS4 λειτουργικά, Cloud υπηρεσίες, tablets, smartphones, διαδίκτυο. Τώρα είναι η στιγμή που χτίζονται συμμαχίες, καριέρες και η επόμενη γενιά των ισχυρών. Βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο και όλοι αγοράζουν την καλύτερη ιδέα ή τον καλύτερο συνέταιρο σε υψηλή τιμή.
Η Google εξαγόρασε την ΑdMob για 750 εκατομμύρια δολάρια, μια εταιρία εξειδικευμένη στις διαφημίσεις mobile internet και τους μετακόμισε στην Καλιφόρνια. Η Αpple εξαγόρασε την SIRΙ (ειδικευμένες οnline υπηρεσίες) και Quattro Wireless (αντίστοιχη της ΑdMoB) για 450 εκατομμύρια δολάρια. Η Disney έδωσε 600 εκατομμύρια δολάρια για να πάρει δύο εταιρίες ειδικεύμενες στο social gaming, την Tapulous και την Playdom.
H Zygna, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες online παιχνιδιών βρίσκεται αυτή την στιγμή στο στόχαστρο της Google.
Οι αναλυτές πιστεύουν πως τώρα, οι επενδυτές θα στραφούν στις «ώριμες» εταιρίες που αναζητούν κεφάλαια για project που ήδη υφίστανται, όπως κάνουν οι μεγάλοι παίκτες της πληροφορικής. Το ενδιαφέρον θα γυρίσει από τις “Rookies” στις ώριμες, καθώς τα Αμοιβαία, που μετρούν ζημιές από την κρίση του 2008, αναζητούν το γρήγορο κέρδος που μπορεί να δώσει ένα ώριμο project, παρά το στοίχημα της μικρής εταιρείας που πρέπει να κάψει πολύ χρήμα για να αποδώσει σε δεύτερο χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου