Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πώς δόθηκαν στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις του WikiLeaks

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, 5 διεθνή έντυπα, τα El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian και New York Times, είχαν στη διάθεσή τους τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών διπλωματών, που διέρρευσαν από το WikiLeaks το βράδυ της Κυριακής.


Περίπου το 90% των διπλωματικών τηλεγραφημάτων καλύπτουν μια περίοδο από το 2004 έως τον Μάρτιο του 2010. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσδιορίσει έξι επίπεδα της ταξινόμησης για τα επίσημα έγγραφά του: «Απόρρητο/Noforn (μη ανακοινώσιμο σε ξένους υπηκόους ή ξένα κράτη)», «Απόρρητο», «Εμπιστευτικό», «Εμπιστευτικό/Noforn», «Αδιαβάθμητο» και «Αδιαβάθμητο/μόνο για επίσημη χρήση». Συνολικά δόθηκαν στη δημοσιότητα 251.287 τηλεγραφήματα, από τα οποία 1.213 αφορούν την Ελλάδα.


Εκατόν ογδόντα δημοσιογράφοι από τα πέντε έντυπα μελέτησαν τα τηλεγραφήματα και αντάλλαξαν πληροφορίες. Αποφάσισαν, επίσης, τα θέματα με τα οποία δεν θα ασχοληθούν, διότι οι πηγές που παρατίθενται δεν κρίθηκαν αρκετά αξιόπιστες.


Οι εφημερίδες έχουν επίσης θεσπίσει κοινούς καταλόγους των ατόμων που χρήζουν προστασίας, ιδίως σε χώρες με δικτατορικά καθεστώτα ή σε εμπόλεμη κατάσταση. Όλες οι ταυτότητες των ατόμων, για τους οποίους οι δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να
απειληθούν έχουν κρυφτεί. Η Wikileaks είχε συμφωνήσει να μην απελευθερωθούν αμέσως τα 251.287 τηλεγραφήματα.


Διπλωμάτες των ΗΠΑ, πέρα από τον φόβο τους για ενοχλητικές αποκαλύψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις σχέσεις τους με ορισμένες χώρες, υποστηρίζουν ότι η διαρροή των εγγράφων προς το Wikileaks θα αλλάξει τη ζωή τους: «Αυτή είναι μια ιστορική αποτυχία για τη διπλωματία των ΗΠΑ», ανέφεραν.


Και οι πέντε εφημερίδες θα δημοσιεύσουν, από τις 28 Νοεμβρίου, δεκάδες άρθρα για την αμερικανική διπλωματία, καθώς και χώρες με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε επαφή. Τα θέματα είναι κυρίως πολιτικού και διπλωματικού χαρακτήρα. Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή είναι ένα ζήτημα που συζητήθηκε εκτενώς. Το Αφγανιστάν και το Ιράκ, δύο χώρες όπου η Αμερική βρίσκεται σε πόλεμο, είναι έντονα παρούσες στα έγγραφα. Η τρομοκρατία και η διάδοση των πυρηνικών είναι ζητήματα που επίσης αναφέρονται εκτενώς.


Επίθεση από χάκερς.


Λίγες ώρες πριν τη δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων, το WikiLeaks ανακοίνωσε ότι δέχεται επίθεση από χάκερς, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα το εμποδίσει να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα. Όπως ανέφερε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Τwitter: «Αποτελούμε αυτή τη στιγμή το στόχο μιας μαζικής επίθεσης υπό τη μορφή DoS attack». «Οι εφημερίδες El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian κ ακόμη αι New York Times θα δημοσιεύσουν πολλά τηλεγραφήματα των αμερικανικών πρεσβειών απόψε, κι αν το WikiLeaks είναι εκτός λειτουργίας», αναφέρει άλλο μήνυμα.


Εν τω μεταξύ, και στα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας γίνεται ειδική αναφορά στο παγκόσμιο χάκινγκ. «Το πολιτικό γραφείο του κινεζικού ΚΚ καθοδήγησε την εισβολή στα ηλεκτρονικά συστήματα της Google στη Κίνα, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έκανε κινέζική επαφή στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο. H Google αποτέλεσε στόχο μιας συντονισμένης εκστρατείας για σαμποτάζ σε υπολογιστές, ειδικούς ιδιωτικής ασφάλειας και παράνομους του ίντερνετ, που στρατολογήθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση. Κατάφεραν να εισχωρήσουν στους υπολογιστές της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλων δυτικών συμμάχων, του Δαλάι Λάμα και Αμερικανών επιχειρηματιών από το 2002», αναφέρεται στο σχετικό τηλεγράφημα.
tvxs.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails