Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Νέες κατηγορίες κατά Facebook για διαρροή προσωπικών δεδομένων

Εδώ και αρκετές ημέρες, το Facebook βάλλεται από παντού με αφορμή την αποκάλυψη της Wall Street Journal σχετικά με διαρροή προσωπικών δεδομένων εκτός Facebook. Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας ξεκίνησαν έρευνα και όπως φαίνεται οι ισχυρισμοί της WSJ είχαν βάση. Η έρευνα του Facebook κατέληξε στον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων για το σκάνδαλο.

Συγκεκριμένα, περίπου 10 developers κατηγορούνται ότι διοχέτευσαν σε φορείς εκτός Facebook δεδομένα χρηστών, με στόχο την αξιοποίησή τους για διαφημιστικούς σκοπούς. Οι εν λόγω developers έχουν δημιουργήσει εφαρμογές, οι οποίες στέλνουν τον μοναδικό (unique) αριθμό του κάθε χρήστη σε τρίτες εταιρείες, με το Facebook να κατονομάζει ευθέως τη Rapleaf. Οι developers τιμωρήθηκαν με εξάμηνο αποκλεισμό από το Facebook και οι περιπτώσεις τους θα επανεξεταστούν όταν εκτίσουν την "ποινή" τους για να διαπιστωθεί αν έχουν συμμορφωθεί με τους κανόνες.

Οι υπεύθυνοι του Facebook έσπευσαν να διαβεβαιώσουν το κοινό ότι δε διέρρευσαν άλλα στοιχεία πέραν του μοναδικού αριθμού και ο αριθμός αυτός δε δίνει σε κανέναν πρόσβαση σε δεδομένα που προστατεύονται από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του Facebook. Παράλληλα, αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των developers που τιμωρήθηκαν και περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι είναι "λιγότεροι από 12".

Με αυτή την ανακοίνωση, οι άνθρωποι του Facebook θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι δεν χαρίζονται σε κανέναν για θέματα ασφαλείας. Βέβαια, θα μπορούσε ένας κακεντρεχής να υποστηρίξει ότι απλά και μόνο δημοσιοποίησαν την έρευνα πριν προλάβει να τη δημοσιοποιήσει κάποιος άλλος (π.χ. η Wall Street Journal) και ξεκινήσει ένας νέος γύρος επιθέσεων, με το Facebook να κατηγορείται για απόκρυψη πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails