Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού μέσω videogame

Τα videogames δεν προορίζονται μόνο για ψυχαγωγία ή απλά για να γεμίζουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Χρησιμοποιούνται και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η είδηση που ακολουθεί αποδεικνύει του λόγου το αληθές. 


Μέχρι και οι Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν «παιχνίδια» για να προσομειώσουν μία μάχη ή ναυμαχία και να δείξουν στα στελέχη πως η θεωρία μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Η πρωτότυπη άσκηση με την κωδική ονομασία Boarders Ahoy πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (NMTIOTC) που εδρεύει στο Μαράθι Χανίων. 


Η συγκεκριμένη στρατιωτική εφαρμογή έχει ως στόχο την εκπαίδευση αγημάτων νηοψίας πολεμικών πλοίων σε διαδικασίες επιχειρήσεων νηοψίας σε ύποπτα εμπορικά πλοία και
ανήκει στην κατηγορία παιχνιδιών διδακτικού χαρακτήρα (serious games).


Επιτρέπει τη διεξαγωγή ατομικής ή και συλλογικής εκπαίδευσης, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των εκπαιδευομένων στον ίδιο χώρο, καθώς, μέσω του διαδικτύου μπορούν όλοι οι εκπαιδευόμενοι να βρεθούν στο ίδιο εικονικό περιβάλλον ταυτόχρονα και να εκπαιδευτούν. Επιπλέον, η εφαρμογή μπορεί να εκτελεστεί σε φορητό υπολογιστή (laptop), δίνοντας τη δυνατότητα για εκπαίδευση ακόμα και στο πεδίο πραγματικών επιχειρήσεων. 


Ο τρόπος λειτουργίας αφορά στη δημιουργία ενός εικονικού κόσμου, που θέτει τον εκπαιδευόμενο στο επίκεντρο της δράσης, δίνοντάς του έναν ρόλο, μια αποστολή. Με τον τρόπο αυτό ο εκπαιδευόμενος καλείται να δράσει, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή που του δίνεται. 


Για την επιτυχή έκβαση της αποστολής, ο εκπαιδευόμενος, καλείται να πράξει και να λάβει αποφάσεις, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που έχει διδαχθεί σε θεωρητικό επίπεδο. 
Η αλληλεπίδραση του εκπαιδευόμενου με το εικονικό περιβάλλον έχει καταλυτικό ρόλο στην αφομοίωση της θεωρητικής εκπαίδευσης.  


Η ανάπτυξη του “Boarders Ahoy” γίνεται από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο Allied Command Transformation (ACT) στο Νόρφολκ των ΗΠΑ και εντάσσεται στην ευρύτερη αναζήτηση του ΝΑΤΟ με τίτλο “Exploiting Commercial Games and Technology For Use in NATO” που έχει ως στόχο την διερεύνηση του εμπορικού τομέα βιντεοπαιχνιδιών και τεχνολογιών, προς αναζήτηση τρόπων εφαρμογής τους για εκπαίδευση στο ΝΑΤΟ. Το “Boarders Ahoy” αποτελεί το πρωτότυπο, ενώ η έκδοση μιας επιχειρησιακά αξιοποιήσιμης της εφαρμογής αναμένεται εντός του 2011. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails