Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

iphone εναντίον Android: Η μάχη ξεκίνησε!

Πριν μια εβδομάδα κυκλοφόρησε το νέο iphone 4, με την απιστεύτη retina οθόνη, ενώ από την άλλη όλο και καλύτερο hardware εμφανίζεται από την πλευρά των Android. Ποιό αξίζει σήμερα, να βρεθεί στην τσέπη μας;
Κατ'αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε, πως αυτό το τεστ, δεν αφορά τον μέσο χρήστη, αλλά τους power users, που θέλουν να φέρνουν το τηλέφωνο στα μέτρα τους. Η μάχη θα διεξαχθεί σε 21 «πίστες». Θα βγάλουμε τον νικητή του κάθε γύρου και φυσικά, το μεγάλο νικητή του τελικού. Ας αρχίσει το ματς:

1. Ευκολία χρήσης
Οποιοδήποτε iphone και να πιάσετε στα χέρια σας, δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε. Είναι τελείως απλά. Κουμπί και εφαρμογή. Το χειρίζονται ακόμα και 5χρονα. Θέλεις να τηλεφωνήσεις, πατάς το αντίστοιχο κουμπί. Δεν υπάρχουν μενού ή οθόνες μπρος πίσω. Υπάρχει ένα κεντρικό κουμπί, που σε φέρνει στην startup screen. Αντιθετα, τα Android, έχουν αρκετά κουμπιά, ενώ κάθε συσκευή έχει την δική του startup screen και διαφορετικούς τρόπους για να κάνεις το ίδιο πράγμα.
Νικητής: iphone

2. Openess
Tα Android δεν είναι μόνο ένα open source κινητό, για τους προγραμματιστές, αλλά -και αυτό είναι το πιό σημαντικό- είναι ανοικτό στον χρήστη, που μπορεί να εγκαταστήσει, τις εφαρμογές που θέλει εκείνος, χωρίς να πρέπει να περάσουν απο την έγκριση του Applestore. To iphone ανοίγει, μόνον αν το σπάσει με jailbreak.
Νικητής: Android


3. Διάρκεια μπαταρίας
Ενώ στα Android κινητά η διάρκεια ποικίλει από συσκευή σε συσκευή (το EVO ήταν πραγματική απογοήτευση), η Apple έχει δημιουργήσει ειδικό section, που ασχολείται με τις μπαταρίες και έχει να επιδείξει πραγματικό innovation, σε αυτόν τον τομέα. Η μπαταρία του iphone 4 ειδικά ξεπερνά όλα τα Αndroid κινητά.
Νικητής: iphone

4. Multitasking
Παρά τις υποσχέσεις του Steve Jobs, το multitasking στο ios4 είναι ψηλομούφα. Τα Android είναι πραγματικά multitasking.
Νικητής: Αndroid

5. Κeyboard
Παρά το γεγονός, ότι στα Adroid κινητά έχεις τη δυνατότητα να εγκαταστήσεις διαφορετικά keyboards, κάποια από τα οποία είναι πολύ καλά, το iphone κερδίζει στα σημεία, λόγω των λιγότερων κινήσεων που χρειάζεται κανεις για να πληκτρολογήσει.
Νικητής: iphone

6. Αναζήτηση (search)
To iphone ξεχωρίζει με το spotlight που ψάχνει επαφές, media, email, applications, notes και calendar. Tα Android ψάχνουν σε όλα αυτά, εκτός από τα mail (που είναι μεγάλη έλλειψη) αλλά από την άλλη, ξεχωρίζει με την αναζήτηση στο web, αλλά και το δυνατότητα να ψάχνει σε κάθε εφαρμογή που προστίθεται.
Ισοπαλία

7 Notifications
To iphone είναι απαράδεκτο. Πρέπει να αντιδράς σε κάθε ειδοποίηση, που βλέπεις και η κάθε νέα, σβήνει από την οθόνη την προηγούμενη. Το δε χειρότερο, είναι ότι εμφανίζει στην οθόνη όλο το εισερχόμενο μήνυμα και υπάρχει περίπτωση να γίνεις ρεζίλι. Στα Android υπάρχει ένα pull down παράθυρο με όλες τις ειδοποιήσεις.
Νικητής: Αndroid

8. Voice to text
Κάθε πεδίο κειμένου στα Android μπορούν να γεμίσουν με λέξεις που θα βγούν από το στόμα σας. Μπορείτε να απαντήσετε στα email με τη φωνή σας, να υπαγορεύσετε sms και πολλά άλλα. To iphone δεν υποστηρίζει καθόλου voice to text, παρά μόνο με applications τρίτων.
Νικητής: Αndroid

9. Συγχρονισμός
Το iphone συγχρονίζει μόνον μέσω του καλωδίου του και του itunes. Τα Android υποστηρίζουν ασύρματο συγχρονισμό με τον λογαρισμό σας στο Google τόσο απλά, που αν χάσετε το παλιό σας Android, μπορείτε με το νέο να ρουφήξετε όλα τα αρχεία σας. Στο iphone αυτό γίνεται μόνο με καλώδιο μέσω itunes.
Νικητής: Αndroid

10. Συγχρονισμός εκτός Google.
Ενώ τα Android υποστηρίζουν άψογα τον συγχρονισμό μέσω Google server, δεν είναι τόσο εύχρηστα με άλλες πηγές όπως Outlook, Address Book, iTunes. Εδώ το iphone είναι η πιό εύκολη επιλογή.
Νικητής: iphone

11 Tethering
Και οι δύο συσκευές προσφέρουν tethering, δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μόντεμ για το notebook σας. Το iphone το κάνει με ένα κουμπί και ενσωματωμένες οδηγίες! Τα Android, όμως, μπορούν να μετατραπούν σε Wi-Fi hotspot για μέχρι 7 συσκευές!
Νικητής: Αndroid


12 Αναβαθμίσεις
Κάθε χρόνο η Apple παρουσιάζει μια νέα συσκευή και μια μεγάλη αναβάθμιση του λειτουργικού. Σχεδόν κάθε τρίμηνο υπάρχουν software updates και προσθήκες. Στα Android τα πράγματα είναι πιό μπερδεμένα. Διαφορετικές συσκευές, με διαφορετικές δυνατότητες και updates που δεν τα σηκώνουν όλα.
Νικητής: iphone


13. Εφαρμογές
Το Applestore διαθέτει τετραπλάσιες εφαρμογές από ότι τα Android και αν προσθέσουμε, σε αυτό, την δυνατότητα jailbreak του iphone, που ανοίγει νέους ορίζοντες, τότε έχουμε έναν καθαρό νικητή
Νικητής: iphone


14 Web Browser
To safari του iphone είναι από τους καλύτερους browser, γρήγορος και με πολύ καλή ανταπόκριση. Από την άλλη, ο browser των Android μπορεί να παίζει flash αρχεία, που έχουν εξοβελιστεί από το iphone λόγω της παραξενιάς του Steve Jobs!
Νικητής: Android

15. Παιχνίδια
Παρά το γεγονός, ότι τα παιχνίδια για τα Android, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, δεν είναι ούτε καν κλάσμα, σε σχέση με αυτά, που υπάρχουν για iphone.
Νικητής: iphone

16. Music player
H Google μπορεί να δίνει την δυνατότητα να στριμάρεις την μουσική σου από το κομπιούτερ του σπιτιού σου, στο κινητό σου, αλλά το iphone έχει ενσωματωμένο το ipod και αυτό τα λέει όλα. Συν ότι έχει και την ανάλογη εφαρμογή που στριμάρει μουσική μέσω ιντερνετ.
Νικητής: iphone

17. Δωρεάν turn by turn πλοήγηση
Μετά τον καυγά Apple - Google, φαίνεται πως δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε το Google Maps Navigation στο iphone. Eίναι ο κρυφός άσος της Google, για το λειτουργικό της. Το iphone, από την άλλη διαθέτει μια σειρά από εφαρμογές, όπως igo, Navigon και Tom tom αλλά κοστίζουν. Να θυμίσω βέβαια πως πριν λίγους μήνες ο Steve Jobs εξαγόρασε μια ολόκληρη εταιρεία navigation. Τυχαίο; Δεν νομίζω...
Νικητής: Android

18. Διασύνδεση με Google Apps
Παρά το γεγονός, ότι το iphone διαθέτει αμέτρητες εφαρμογές για gmail, google contacts, Google calendar, μόνο και μόνο το γεγονός ότι το Android είναι δημιούργημα της Google, τα λέει όλα...
Νικητής: Android

19. Google Voice
Η Apple είχε την δυνατότητα να περιλαμβάνει το google voice στο Applestore και την απέρριψε!. Στα Android κινητά είναι απλά εξαιρετική.
Νικητής: Android

20. Custom made
To iphone μπορεί να γίνει τελείως προσωπικό, μόνον άν το σπάσετε. Τότε αλλάζουν τα πάντα. Από την άλλη, τα Android κινητά, μπορείς να τα φέρεις στα μέτρα σου και τα γούστα σου χωρίς να τα σπάσεις.
ισοπαλία

21 Add ons
To iphone διαθέτει την μεγαλύτερη γκάμα αξεσουάρ και add ons που ταιριάζουν από το πρώτο μέχρι το iphone 4. Tα Android είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους και με περιορισμένο αριθμό αξεσουάρ.
Νικητής: iphone

Τελικό σκορ: iphone 11 - Android 12 αλλά...



Είναι ξεκάθαρο, πως, για κάποιον που θέλει ένα κινητό, που να το φέρνει στα μέτρα, τότε τα Android είναι η λύση.
Από την άλλη, τo iphone είναι το απόλυτο όπλο της απλότητας και της ευκολίας. Είναι το κινητό που θα κάνει, ακόμα και τον άσχετο να δείχνει (και να αισθάνεται) power user.

Ομως, το «σπασμένο» iphone είναι μια άλλη ιστορία.
Με το jailbreak γίνεσαι, αμέσως, μέλος μιας κοινότητας εκατομμυρίων χρηστών, που έχουν μετατρέψει τα iphone τους, από gadget απλότητας στο απόλυτο custom made κινητό.

Kαι ακομά πιο απίθανο: Το iphone 4 μπορεί να τρέξει λειτουργικό Android και με αυτήν την έννοια το iphone 4 είναι το καλύτερο Android κινητό.
Δείτε και το video που Αndroid τρέχει σε iphone 3G.
http://www.youtube.com/watch?v=uJj0kHQgC9w&feature=player_embedded

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό άρθρο! Μμια σημείωση: η μη υποστήριξη flash δεν είναι "παραξενιά" του Steve Jobs αλλά μια πολύ μελετημένη κίνηση. Αν υποστήριζε flash:
    1. Θα έπαιζε ΚΑΘΕ flash διαφημιση που προβάλει ο web browser χωρίς να μπορεί να την ελέγξει, κάτι που δεν θέλει με τίποτα η Apple
    2. Δεν θα μπορούσε να ελέγχει τις εφαρμογές. Τώρα μια εφαρμογή πρέπει να περάσει από έλεγχο και έγκριση από την Apple, ενώ με το flash (και την νέα σουίτα της Adobe) κάθε developer μπορεί εύκολα να φτιάξει μια εφαρμογή και να την ανεβάσει (ξεπερνώντας την Apple) στο web και μέσω browser στο iPhone

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το νέο iPhone είναι πραγματικά κουκλί, παρόλα αυτά όμως, συνολικά ως λειτουργία, προτιμώ το Magic μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails