Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Πέφτει ξύλο στο Cuppertino για τα προβλήματα του iPhone 4

To νέο iPhone 4, που πούλησε πάνω από 1,7 εκατομμύρια κομμάτια, μέσα σε 3 μέρες, έχει δύο σοβαρά προβλήματα. Πρώτον, χάνεται το σήμα, μόλις το πιάσεις στην κάτω αριστερή πλευρά του και δεύτερον και πιο σημαντικό, σπάει.
Ηδη, σε πάρα πολλά blogs, πέφτει η γκρίνια και η μουρμούρα βροχή, ενώ ετοιμάζονται και μαζικές μηνύσεις, κατά της Apple. H τσατισμένη απάντηση, μέσω email, του Steve Jobs, σε πελάτη που παραπονιόταν για το πρόβλημα σήματος, «κράτα το από αλλού», έκανε μάλλον τα πράγματα πολύ χειρότερα! Στο Cuppertino, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Apple, όλοι δείχνουν τον ένοχο: τον ίδιο τον Steve Jobs και τις εμμονές του με το design.
Είναι γνωστή η τρέλα του με το στυλ, αλλά ακόμα πιο γνωστή είναι η μόνιμη κόντρα του τμήματος Engineering με το τμήμα designing, που είναι και το προστατευόμενο του.
Το νέο iphone 4, ενώ είναι πανέμορφο, είναι η καταστροφή του βιομηχανικού design, καθώς η λειτουργικότητα έπεσε θύμα του σχεδιασμού.


Πρόβλημα πρώτο, η μεταλλική λωρίδα που λειτουργεί ως κεραία και κάνει «σώμα» με τα δάκτυλα, ρίχνοντας το σήμα. Ο Jobs και το design team, που έχουν πάθος με το αλουμίνιο, επέμεναν να είναι αλουμινένια η λωρίδα. To engineering team τους εξηγούσε, ότι το αλουμίνιο είναι μονωτικό και θα έπρεπε να είναι μεταλλική για να πιάνει καλά σήμα. Ε, λοιπόν, τους έβαλαν να το βουρτσίσουν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μοιάζει με αλουμίνιο. Από την αρχή τους τόνισαν, ότι θα υπάρχει πρόβλημα λήψης, αλλά ο Jobs και το design team, ούτε να ακούσουν για αλλαγές στο πρωτότυπο.

Πρόβλημα δεύτερο το ενισχυμένο γυαλί που χρησιμοποιείται και στην οθόνη και στην πλάτη του κινητού. Εξ' αρχής, το engineering team τους είχε ειδοποιήσει, ότι το γυαλί δεν κάνει, σπάει εύκολα και μάλιστα με την επίστρωση που έχει, για να μην μένουν δακτυλιές, γλυστράει και πιο πολύ. Ακόμα περισσότερο, η ειδική τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί για να μην χαράσεται εύκολα, το κάνει ακόμα πιό ευάλωτο για να σπάσει. Και ακόμα χειρότερα, τους είχαν προειδοποιήσει ότι γυαλί μπρος πίσω, σήμαινε 100% σπάσιμο σε περίπτωση πτώσης.
Τους είχαν προτείνει, μάλιστα να χρησιμοποιήσουν πλαστικό όπως έχει και το iPhone 3GS. Ο Jobs και το σχεδιαστικό τμήμα ούτε να το ακούσουν.
Τους έφεραν ακόμα και το παράδειγμα μεγάλης αντίπαλης εταιρίας της Apple, που ενώ είχε ξεκινήσει την παραγωγή γυάλινων οθονών, την σταμάτησαν γιατί ανακάλυψαν ότι όταν δύο γυάλινες οθόνες τέτοιο τύπου χτυπήσουν, έστω και ελαφριά μεταξύ τους, λόγω της σύστασης των υλικών, σπάνε. Με αποτέλεσμα το iPhone 4 να είναι επικίνδυνο να τα ακουμπήσεις δυνατά σε γυάλινο τραπέζι ή να χτυπήσεις, έστω με την ακρούλα του, σε γυάλινη πόρτα. Γίνεται θρύψαλα!
Ο Jobs, επέμενε. Το αποτέλεσμα: το iPhone είναι το πιό όμορφο αλλά και το πιό ευάλωτο της σειράς.
Αν είστε ατσούμπαλοι, σας πέφτει το κινητό από το χέρι, ξεχάστε το iphone 4, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Για να καταλάβετε την παράνοια του Steve Jobs με το design, να σας πω μια ιστορία που έγινε πριν 20 χρόνια στην Αpple, όταν πρωτοσχεδιαζόταν ο Μac και ο Steve [Jobs] ζητούσε να ξανασχεδιαστούν τα memory chips από την αρχή, γιατί δεν του άρεσαν οι γραμμές που ήταν τόσο κοντά μεταξύ τους (!!!!!).
Ο George Crow που μόλις είχε πάει στην Apple κόντεψε να πάθει συγκοπή και του είπε «ποιός νοιάζεται πως είναι σχεδιασμένα αρκεί να κάνουν σωστά την δουλειά τους».
«Α!» του λέει ο Jobs «πρέπει να είναι όμορφα, ακόμα και αν είναι μέσα σε ένα κουτί, γιατί ένας καλός ξυλουργός δεν πρέπει να χρησιμοποιεί δευτέρας ποιότητας ξύλο και αλουστράριστο για την πίσω πλευρά ενός επίπλου, ακόμα και αν κάποιος δεν θα το δει ποτέ».
Ο Crow δέχθηκε με τα πολλά να σχεδιάσει εναλλακτικά memory chips, χιλιάδες δολάρια και εργατοώρες δαπανήθηκαν και τελικά πετάχτηκαν γιατί κανένα από τα όμορφα chips δεν έτρεχε όπως το αρχικό...
Αν είστε φανατικός της Apple και σας αρέσουν οι παλιές πραγματικές ιστορίες, από την δημιουργία του mac, όπως τις διηγούνται οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές τους, πρέπει να μπείτε οπωσδήποτε στο Folklore.org. Είμαι σίγουρος ότι θα το λατρέψετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails