Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Εντυπωσιακό το νέο Playbook tablet της BlackBerry

Ένα νέο φορητό υπολογιστή-ταμπλέτα (tablet) παρουσίασε η καναδική εταιρία Research In Motion (RIM), κατασκευάστρια του κινητού Blackberry. Το Blackberry Playbook, θα  ζυγίζει 400 γραμμάρια, και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για να "βάλει πόδι" η καναδική εταιρία στην ολοένα διευρυνόμενη αγορά της νέας κατηγορίας υπολογιστών, οι οποίοι συνδυάζουν χαρακτηριστικά μικρών φορητών (netbooks), "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων (smartphones) και συσκευών ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-readers).

Το PlayBook, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC, διαθέτει διπύρηνο επεξεργαστή 1 Ghz, δεν θα τρέχει το Blackberry 6 που είδαμε στο torch αλλά το νέο BlackBerry Tablet OS που θα «οδηγείται» από την τεχνολογία QNX (μια εξειδικευμένη εταιρία που εξαγόρασε η RIM), οθόνη αφής επτά ιντσών, δύο κάμερες υψηλής ανάλυσης μια μπροστά και μια πίσω) που θα επιτρέπουν βιντεο-διασκέψεις, ασύρματη σύνδεση Wi-Fi και Bluetooth (πρέπει να συνδεθεί όμως μέσω ενός κινητού Blackberry σε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για να έχει 3G δυνατότητες), ενώ υποστηρίζει την τεχνολογία Flash της Adobe (αντίθετα με το iPad).  

Θα υποστηρίζει ένα σωρό στανταρ από πλατφόρμες και τεχνολογίες POSIX OS, SMP, Open GL, BlackBerry 6, WebKit, Java, Adobe Flash and AIR, μαζί με την νέα πλατφόρμα RIM WebWorks. Εφαρμογές που είναι γραμμένες για Webworks θα μπορούν να τρέχουν στο Playbook και από ότι φαίνεται με μια πρώτη ματιά το λειτουργικό του έχει μεγαλύτερο βάθος και είναι περισσότερο ραφιναρισμένο από το iOS 4 και το Android. Εχει επίσης πραγματικό multitasking εφαρμογών , Adobe Flash 10.1 και Adobe Air ενσωματωμένο. Υποστηρίζει πλήθος από  video formatsin 1080plike h.264, WMV, DivX and MPEG, και έχει έξοδο mini HDMI port και  micro USB port.

Η νέα "ταμπλέτα", η οποία κυρίως "στοχεύει" σε επιχειρηματικό και επαγγελματικό κοινό (αντίθετα με το iPad που απευθύνεται στο ευρύ κοινό), αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά στις αρχές του 2011.Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών-ταμπλετών θα φτάσουν τις 40 έως 50 εκατομμύρια συσκευές το 2011, σε μια αγορά που, προς το παρόν τουλάχιστον, κυριαρχείται από την εμπορική επιτυχία του iPad, το οποίο κυκλοφόρησε φέτος τον Απρίλιο.

Η RIM δεν έχει ακόμα αποκαλύψει την τιμή του PlayBook, το ύψος της οποίας αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για την αποδοχή του νέου προϊόντος από τους καταναλωτές (το iPad ξεκινάει από τα 499 δολάρια), αλλά η καναδική εταιρία δήλωσε ότι θα βρίσκεται κοντά στη χαμηλότερη γκάμα τιμών για τα tablets που ήδη κυκλοφορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails