Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η Google δεν αστειεύεται με τα προσωπικά δεδομένα, απολύει υπαλλήλους

Ο David Barksdale, ένας Google Site Reliability Engineer (SRE), πρόσφατα απολύθηκε από την Google για καταδίωξη και κατασκοπία εφήβων μέσα από υπηρεσίες της Google. Αν και η καταδίωξη δεν ήταν σεξουαλικής φύσεως, ωστόσο ήταν μία μαζική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, καθώς ο David αποκτούσε τακτικά πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες των εφήβων μέσα από τα συστήματα της Google. Τους συγκεκριμένους έφηβους τους είχε γνωρίσει σε ένα τεχνολογικό group στο Seattle. Η Google επιβεβαίωσε ότι ο 27-χρονος απολύθηκε τον Ιούλιο για “παραβίαση της εσωτερικής πολιτικής ασφαλείας”, ενώ αυτή δεν ήταν η πρώτη απόλυση που είχε γίνει για παραβίαση προσωπικών πληροφοριών.


Η Google δεν θα αποκαλύψει για το πόσες καταχρήσεις των δικαιωμάτων του είχε κάνει ο Barksdale, ωστόσο είναι γνωστές 4 περιπτώσεις όπου ο David κατασκόπευε τους google λογαριασμούς των εφήβων, χωρίς την συγκατάθεση τους. Σε μία περίπτωση μάλιστα, ο Barksdale είχε γίνει φίλος με έναν 15-χρονο, οποίος δε του αποκάλυπτε το όνομα της κοπέλας του. 


Τότε ο David χρησιμοποίησε τα αρχεία καταγραφής κλήσεων του Google Voice για να βρει το όνομα και τον αριθμό της κοπέλας και στην συνέχεια απειλούσε τον 15-χρονο ότι θα τη πάρει τηλέφωνο. Ακόμη, χρησιμοποίησε πάλι την SRE θέση του για να έχει πρόσβαση σε phone logs του Google Voice, σε Google contact lists και σε αντίγραφα
chat, ενώ έκανε unblock τον εαυτό του από μία Google Talk buddy list που τον είχαν μπλοκάρει. Όλα αυτά γινόντουσαν μέχρι την στιγμή που οι γονείς των παιδιών κατήγγειλαν για αυτήν την διείσδυση στην προσωπική τους ζωή. Από ότι φαίνεται η Google αγνοούσε τις ενέργειες του Barksdale μέχρι την ημέρα που έλαβε τις καταγγελίες.


Ο Barksdale είχε πρόσβαση σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προσωπικών πληροφοριών, καθώς ως SRE της Google είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των χρηστών και για αυτό το λόγο πρέπει να βλέπει και να αλληλεπιδρά με λογαριασμούς όλων των επιπέδων. Η Google ελπίζει ότι οι SRE δεν θα ξανα-καταχραστούν την δύναμη τους και είναι σίγουρη ότι οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Ωστόσο, είναι φανερό ότι η εταιρεία δεν έχει αρκετούς ελέγχους για να διαπιστώνει αν οι SRE ακολουθούν τους κανόνες. Αυτή η υπόθεση που έλαβε τέλος (ας ελπίζουμε) είναι μία αρκετά καλή υπενθύμιση για τον αριθμό των προσωπικών δεδομένων μας που έχει πρόσβαση η Google και για την εμπιστοσύνη που της δείχνουμε δίνοντας της όλες αυτές τις πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails