Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών απαιτεί η Ινδία από τις Google, Skype, RIM

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε από την Τετάρτη ότι απαιτεί από τις ξένες εταιρείες επικοινωνιών -ανάμεσά τους η Google, η Skype και η RIM, κατασκευάστρια εταιρεία των BlackBerry- να δώσουν στις διωκτικές αρχές πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στις εταιρείες επιστολές με τις οποίες τους ζητά να εγκαταστήσουν ειδικούς διακομιστές στο έδαφος της Ινδίας, μεταδίδουν το Reuters και το AFP.

Αρκετές ακόμα χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή, ανησυχούν ότι οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες με τα κινητά Blackberry θα διευκόλυναν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τη διάδοση πορνογραφικού υλικού.

Η Ινδία ανησυχεί ειδικότερα για ενδεχόμενη χρήση της τεχνολογίας από τους αντάρτες του Κασμίρ.

Η καναδική RIM πήρε διορία δύο μηνών για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ινδίας και φέρεται να έχει ήδη δώσει πρόσβαση σε ένα μέρος των επίμαχων δεδομένων.

«Οι συζητήσεις [με τη RIM] συνεχίζονται και το θέμα θα επανεξεταστεί σε 60 ημέρες» αναφέρει ανακοίνωση του
ινδικού υπουργείου Εσωτερικών την Τετάρτη.

Εκπρόσωπος της Google στην Ινδία δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν έχει λάβει ακόμα το σχετικό αίτημα.

Η φινλανδική Nokia έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει εδικό διακομιστή στην Ινδία γύρω στο Νοέμβριο.

Η Skype θα πρέπει να δώσει στις Αρχές πρόσβαση στις τηλεφωνικές συνομιλίες που πραγματοποιούν οι χρήστες της μέσω Διαδικτύου, ενώ η Google θα πρέπει να δώσει πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα του Gmail.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην ινδική αγορά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προηγούμενο για αντίστοιχες απαιτήσεις σε άλλες χώρες.

Είναι πάντως απίθανο η Ινδία να προχωρήσει σε απαγόρευση τόσο δημοφιλών ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Η χώρα έχει σήμερα ηγετική θέση στην Ασία όσον αφορά τις τεχνολογίες επικοινωνιών και Διαδικτύου, και μάλλον δεν θα είχε συμφέρον να διακυβεύσει αυτή τη θέση.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Ινδοί χρησιμοποιούν σήμερα κινητά Blackberry.

Σύμφωνα με τους Times της Ινδίας, ο λόγος που η RIM πήρε δίμηνη διορία είναι οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας που θα πραγματοποιηθούν στο Νέο Δελχί τον Οκτώβριο και η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα το Νοέμβριο. Ενδεχόμενη διακοπή σε βασικές λειτουργίες των Blackberry θα διατάρασσαν τις επικοινωνίες στα δύο αυτά σημαντικά γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails