Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Επιστροφή στο... μέλλον με αυτοκίνητο-ελικόπτερο τανκ σε ένα!

Mπορεί να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι κι όμως οι μηχανικοί βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν από την παρουσίαση του πρώτου αυτοκινήτου-ελικοπτέρου-τανκ.


Όπως δημοσιεύει η Daily Mail, η καινοτόμος αυτή ιδέα θα αποδειχθεί σωτήρια για τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, καθώς το τανκ μετατρέπεται σε ελικόπτερο με το πάτημα ενός κουμπιού, ώστε να μπορεί να πετά πάνω από τις επικίνδυνες περιοχές και να αποφεύγει τις νάρκες και τις βόμβες εδάφους-εδάφους. Οι επικεφαλής του βρετανικού στρατού πιστεύουν πως αυτό το όχημα αμερικανικής κατασκευής με τους έλικες και τα... φτερά του, θα μπορέσει να διαμορφώσει τις τύχες των στρατιωτών που μάχονται τους Ταλιμπάν.


Το όχημα θα μοιάζει με Humvee, που θα προορίζεται για επιτήρηση του εδάφους, αλλά θα μπορεί να μετατρέπεται σε ελικόπτερο αν τεθεί θέμα επείγουσας ανάγκης. Τα στρατεύματα θα έχουν την ικανότητα ελιγμών ώστε να ξεπερνούν τις θανατηφόρες βόμβες, οι οποίες
βρίσκονται θαμμένες πλησίον του δρόμου, θα βελτιώσουν τις επιχειρήσεις ανεφοδιασμού σε απομακρυσμένα προπύργια που δέχονται επιθέσεις από τους Ταλιμπάν. 


Επιπλέον, σε περίπτωση ενέδρας κι επίθεσης από τους αντάρτες, οι στρατιώτες θα μπορούν να διαφεύγουν από αέρος. Επιπρόσθετα, μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για τη συγκέντρωση των τραυματισμένων στρατιωτών από το πεδίο μάχης, αφού δεν θα χρειάζεται να περιμένουν για το ιατρικό ελικόπτερο, οπότε αυξάνονται και οι πιθανότητες επιβίωσής τους.


Το Πεντάγωνο χρηματοδοτεί με 41 εκατ. λίρες το πρόγραμμα κατασκευής ιπτάμενου τεθωρακισμένου οχήματος, που θα μπορεί να μεταφέρει τέσσερις στρατιώτες. Το όχημα, που είναι θωρακισμένο με ειδικό υλικό ώστε να προστατεύει τους επιβαίνοντες από πυροβολισμούς, εκρήξεις, πυραύλους, θα ταξιδεύει με 280 μίλια/ώρα σε ξηρά και αέρα. Θα μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται όπως ακριβώς τα τζετ του Βασιλικού Ναυτικού, ώστε να έχει και πρόσβαση σε ανώμαλη επιφάνεια. 


Διαθέτοντας και αυτόματο σύστημα πλοήγησης, μπορεί να το χειριστεί και κάποιος που δεν έχει εκπαίδευση πιλότου, αυξάνοντας έτσι την ευελιξία του. Θα διαθέτει οπλοπολυβόλα και κανόνια ώστε να σκοτώνει και να εξολοθρεύει στόχους επίθεσης.


Ένα πρώτο δείγμα του οχήματος, που το ονόμασαν Transformer – TX, θα είναι έτοιμο το 2015, ενώ τα βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα θα βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν.” 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails