Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ρομπότ θα ξεχωρίζει κάλτσες και θα διπλώνει πετσέτες

Η νεοσύστατη καλιφορνέζικη εταιρεία Willow Garage ξεκίνησε τις πωλήσεις ενός ρομπότ γενικής χρήσης, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αρχικά από προγραμματιστές ως πλατφόρμα δοκιμών, και θα μπορούσε αργότερα να φτάσει στα σπίτια.

Το ρομπότ PR2 τρέχει το λειτουργικό σύστημα ανοιχτού λογισμικού ROS, το οποίο οι ερευνητές μπορούν να τροποποιούν και να εμπλουτίζουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εφαρμογής.

Η Willow Garage ελπίζει ότι η πλατφόρμα της θα αλλάξει το τοπίο της ρομποτικής με τον ίδιο τρόπο που η Apple άλλαξε το παιχνίδι στα κινητά τηλέφωνα, επιτρέποντας σε άλλους προγραμματιστές να γράφουν εφαρμογές για το iPhone.

Ήδη, αρκετές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα πειραματίζονται με το PR2, το οποίο τους απαλλάσσει από την ανάγκη να κατασκευάζουν δικές τους πλατφόρμες από το μηδέν.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, το ρομπότ μαθαίνει να διπλώνει πετσέτες και να ταιριάζει κάλτσες σε ζευγάρια.

Στη γερμανική Bosch, ο PR2 ξεχωρίζει και μοιράζει την αλληλογραφία στα γραφεία.

Και στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, το μηχανικό πειραματόζωο διαβάζει νότες από αρχεία μουσικής και παίζει τραγούδια των U2 και των Beatles στα ντραμς και το αρμόνιο.

Η νέα πλατφόρμα ρομποτικής «θα αλλάξει από τα θεμέλια την ταχύτητα προόδου» σχολίασε στο AFP ο Κίναν Ουαϊρόμπεκ της Garage Willow.

«Θα περάσουν δυο-τρία χρόνια μέχρι τα ρομπότ να φθηνύνουν και να φτάσουν στο σπίτι, μέχρι τότε όμως αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα» εκτίμησε.

Ο PR2 παραπέμπει αμυδρά στην ανθρώπινη εμφάνιση. Κινείται με ρόδες και έχει βραχίονες με διάφορα «χέρια» που μπορούν να αλλάζουν. Έχει ανάστημα 1,2 μέτρα, είναι όμως εξοπλισμένος με τηλεσκοπικό κορμό ώστε να μπορεί να ανυψώνεται στα 1,6 μέτρα.

Η τιμή του είναι αρκετά υψηλή στα 400.000 δολάρια, ωστόσο οι αναγνωρισμένοι ερευνητές στο χώρο του ανοιχτού λογισμικού μπορούν να ζητήσουν έκπτωση και να το πάρουν για 280.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails